torstai 21. joulukuuta 2017

Hevostermit hallussa

..vai onko? Tässä postauksessa Aino oli kysynyt joltain tutultaan, joka ei tiedä hevosista juurikaan mitään, hevosaiheisia termejä, joita tämä vastapuoli koitti selittää ja keksiä, mitä sana mahtaakaan tarkoittaa (esim. pintelit). Postaus oli super hauska, ja sain siitä idean toteuttaa omaankin blogiin samanlaisen postauksen. Vastauksistaa kiitos kuuluu kaverilleni, uintia harrastavalle Minkalle, joka vastasi parhaansa mukaan kysymyksiin, ja hänellä ei tosiaan minkäänlaista hevostaustaa ole.

Kursivoitu teksti = kaverini vastaus


Örk

Rivi

Kaikki hevoset jotenkin rivissä! Sanaa voitaisiin käyttää esimerkiksi ratsastustuntien alussa ja lopussa, kun kaikki ovat rivissä kentän keskellä, ja siitä muodostelmaa voitaisiin kutsua riviksi kun kaikki ratsukot ovat rivissä, vierekkäin. 

Rivi on oikeasti ihotulehdus hevosen vuohiskuopassa. Vuohisten iho on ohutta ja herkkää, joten vuohisiin tulee helposti haavaumia, jos hevonen tarhaa mutaisissa, kosteissa ja savisissa tarhoissa. Kaverini siis luuli rivin olevan sama asia kuin kaarto, eli hieman meni pieleen.

Kärpäskimo

Ensimmäisenä minulle tuli mieleen sellainen tennismailan näköinen kärpäslätkä, jossa kiertää sähkö kun painaa napista, ja sillä voi tappaa kärpäsiä. Sellaisia on varmaan talleilla, kun kesällä siellä on paljon kärpäsiä hevosten kimpussa, niin kärpäskimolla ne voitaisiin tappaa. Eli kärpäskimo voisi olla kärpäsentappolaite.

Nyt on hieman kaukaa haettua, kärpäskimoilla ei sentään tapeta kärpäsiä, mutta hyvä yritys! Kärpäskimo on hevosen väri. Kimo tarkoittaa valkoista hevosväriä, mutta kärpäskimo tarkoittaa muuten kimoa hevosta, mutta hevosen karvapeite saa ikääntyessään pieniä, pisamamaisia, tummia pilkkuja sekaan.

Siima

Siimasta tulee tietenkin ensimmäisenä mieleen kalastus ja ongen siima, mutta se ei taida olla kyseessä tällä kertaa. Jos sanasta jotain hevosiin liittyvää pitää keksiä, niin siitä tulee mieleen jotkut ohjat. Siima voisi siis olla synonyymi ohjille, tai muulle hihnalle mitä nyt hevosen varusteisiin kuuluukaan.

Siima on hevosella tumma, melko kapea juova, joka kulkee hännästä selkää pitkin säkään asti. Siima on siis hevosen merkki, jota esiintyy yleensä hiirakoilla ja hallakoilla hevosilla. Kyseessä ei siis ollut synonyymi ohjille tai muulle varusteen osalle.


Mosi

Säde

Säde on tasogeometriassa ympyrän kaaren pisteen ja keskipisteen välinen jana, mutta tässäkään kyse ei taida olla matematiikasta..! Säde voisi siis kuvata maneesin tai kentän kokoa tai halkaisijaa. Säde voisi myös olla nimitys voltin tai ympyrän koolle, sillä se täsmäisi matematiikan termin kanssa parhaiten.

Matematiikalla ei voinut tätä päätellä. Säde on siis hevosen kavion takaosan alla oleva kimmoisa ja kumimainen kohta, joka pumppaa verta kavioon, ja on siten elintärkeä hevoselle. Sädettä pitää aina varoa kavioita putsatessa, sillä se on kovin herkkä. 

Pihatto

Jos maneesi on sisällä/rakennettu hevoskenttä, niin voisiko pihatto olla pihahevoskenttä. Sellainen, jossa ei ole mitään katosta tms, vain ja ainoastaan aidat ja hiekkaa pohjalla. Pihatto voisi myös olla joku hevosten ulkoilupaikka, tai sellainen, missä hevosta vain juoksutetaan.

Nyt liippasi melko läheltä! Pihatto on oikeasti tarha/laidun/muu ulkoilupaikka, jossa hevosella on mahdollisuus oleskella katoksessa halutessaan ympärivuorokautisesti, mutta mahdollisuus liikkumiseen taivasalla on. Hevosten ulkoilupaikka siis on periaatteessa oikein, mutta ratsastuskenttää se ei tarkoita, eikä juoksutuspaikkaa.

Täyskaarto

Jokin suunnanvaihdos. Sellainen kunnon täyskäännös, oikeastaan paikallaan tai pienen kaaren avulla, jos hevosta ei saa kääntymään paikallaan toiseen suuntaan. Tiedän, että koko rata leikkaa, on suunnanvaihdos myös, mutta tämä täyskaarto on varmaan pelkästään maneesissa tehtävä. En oikeastaan tiedä miksi, mutta minusta tuntuu, että se voisi olla vain maneesissa tehtävä.

Täyskaarto on oikeastikin suunnanvaihdos, mutta sitä ei tehdä aivan paikoillaan, vaan se on pisaran/puolikkaan sydämen muotoinen kaari. Se tehdään yleensä pitkän/lyhyen sivun keskeltä kohti lyhyen/pitkän sivun keskikohtaa. Välillä täyskaarto on aivan pieni, vain metrin tai parin kokoinen käännös ja suunnanvaihto. Sen voi kylläkin tehdä ihan kaikkialla, ei pelkästään maneesissa.


Örk

Chapsit

Chapsit kuulostavat joltain suojilta tai kengiltä. Ne ovat varmaan jotkut hevosen kaviosuojat. Ei sellaiset suojat, jotka tulevat hevosen jalkaan, vaan ihan siihen kavion päälle vain. Sellaiset melko pienet ja ohuet, jotka suojaavat kavioita. Niitä voitaisiin käyttää kun on kuraista tai sitten ihan koko ajan jos on tarvetta.

Chapsit eivät ole tällaiset kaviosuojat, eli bootsit/putsit, mutta suojat ne kylläkin ovat. Tosin, näitä suojia ei ole tarkoitettu hevosen jalkoihin, vaan ihmisille. Chapseja käytetään yleensä jodhpurien, eli lyhytvartisten ratsastuskenkien kanssa. Chapsit tulevat nilkasta hieman polven alapuolelle. Itse en omista chapseja, vaan käytän aina pitkiä ratsastussukkia ratsastushousujen päällä chapsien sijaan, mutta hyvät chapsit olisivat kyllä hyvä pistää ostoslistalle.

Okseri

Tämä onkin vaikea! Okseri voisi olla jokin talja, tai sellainen satulan alle laitettava suoja. Esimerkiksi, jos ei halua mennä satulan kanssa, mutta haluaa laittaa jonkun suojan hevosen selkään, niin selkään voi laittaa okserin, eli sellaisen pehmeän suojan. Sitä voi myös käyttää satulan alla suojaamassa hevosen selkää tai vain siksi, että se näyttää hienolta.

Voi, toivottavasti kukaan ei laita okseria kuitenkaan hevosen selkään suojaksi.. Okseri on estetyyppi. Se on pituuseste, jossa on kaksi peräkkäin asetettua osaa. Molempien osien yläpuomit voivat olla samalla tasolla, jolloin este on tasaokseri. Vaihtoehtoisesti taaemman esteosan yläpuomi voidaan laittaa hieman ylemmäs kuin etummaisen osan ylin puomi, jolloin este on nousuokseri. Variaatioita on useita, mutta tasaokseri ja nousuokseri ovat yleisimmät mallit, joita näkee paljon kisoissa jne. Kyseessä on siis este, ei suinkaan satulahuovan tyyppinen suoja hevosen selkään!


Toukka

Tällainen postaus tällä kertaa! Tämä oli melko erilainen kuin yleensä, mutta toivottavasti se oli vain kivaa vaihtelua. Kiitokset vielä Minkalle vastauksista, jotka olivat tosi hyviä, ja osa aika hauskojakin. Me hevosihmiset kuvittelemme, että totta kai kaikki tietävät nämä termit, mutta ummikolle jotkut sanat voivat olla aivan hepreaa. 

Ihan hullua, että tänään, kun postaus tulee julki, on enää kolme yötä jouluun ja loman ensimmäinen päivä! Tänään, torstaina minulla oli siis viimeinen koulupäivä tältä vuodelta. Joululaulajaisten, puuron ja todistustenjaon jälkeen oli viimein loman aika. Todistukseni keskiarvo oli omasta mielestäni tosi hyvä, 9.5, johon olen hyvin tyytyväinen. Nyt voi hyvillä mielin lomailla ja viettää joulua. Huomenna minulla on ratsastustunti, josta päivittelen tarkemmin hevosinstani instastoryyn, mutta kirjoitan siitä varmastikin postauksen, onhan se vuoden viimeinen ratsastustunti, ja saatamme tehdä jotain erikoisempaa. Se on ainakin varmaa, että aion pukeutua ja pukea huomisen ratsuni oikein jouluisesti. Mukavaa alkavaa lomaa ja joulunodotusta! Ps. Mitä tykkäätte uudesta, jouluisesta banneristani?

-Pihla

6 kommenttia:

  1. Tosi hauska postaus! Wau kuin hyvä keskiarvo!! Voi kun mäkin haluisin jo lomalle mutta kai sitä vielä huominen pitäis jaksaa;)... Itelläni oli viimenen ratsastustunti tältä vuodelta jo maanantaina ja seuraava on vasta 8.1 ja nyt jo on ikävä hepan selkään<3...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kun tykkäsit! Joo, toi oli kyllä itellekin yllätys et olikin noin hyvä keskiarvo! Uskon että on jo ikävä hepan selkään, mullakin tulee hirveä ikävä tallille joulutauon aikana 23.12-7.1. :( Kivaa lomaa sulle!

      Poista
  2. Olipa hauska postaus! Tälleen hevosihmisenä ajattelee että noi termithän on ihan itsestäänselviä, mutta ei niitä näköjään kaikki tiedä!
    -Aamu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aamu! Jep, joillekin nämä meille arkipäiväiset hevostermit ovat toisille kuin hepreaa :D

      Poista

Kysytyimpien vastaukset:
-Muokkaan blogin kuvat Adobe Lightroom CC -sovelluksella
-Blogin kuvat on otettu Canon EOS 1300D:llä ja iPhone 6:lla
-Mikään blogissa esiintyvistä hevosista ei ole omistuksessani

Muista kommentoidessasi olla asiallinen! Positiiviset kommentit piristävät kirjoittajan päivää, mutta rakentava palaute on ehdottomasti tervetullutta, kunhan et lähde haukkumaan ketään tai mitään.